Překvapení na konci cesty

Nejdřív byla nejistota, pak …

Nálada je všelijaká. Venku se střídá slunce s mraky. Je nevlídno a nebesa se nemohou rozhodnout, jestli obšťastnit zemi deštěm nebo slunečním svitem …nebo sněhem. Jsem navíc naštvaný. Můj mobil se z neznámých příčin vypnul a já jako obvykle neznám svůj PIN. Ach jo, to zas bude problémů a zbytečných starostí.

 

  Je pátek 15. dubna a vláček se pomalu šourá k Vsetínu. Co mě tam vlastně čeká? V pozvánce bylo napsáno, že se jedná o setkání Rady starších. Mám se setkat s lidmi, které zatím znám pouze virtuálně z portálu rvp.cz. Jsou to všechno schopní odborníci s přehledem a na rozdíl ode mě i velmi aktivní.

 

  Co si od mého pozvání slibují, tak to zajímá i mě, protože jsem z podstaty velmi pohodlný, a než se k něčemu rozhoupu, tak to někdy hóóoódně trvá. No snad nebudou moc zklamaní.

  A už jsem ve Vsetíně, odkud jedeme dál do Beskyd na chatu Nivka. Nebýt zataženo a navíc tma, což ještě větší problém při rozhlížení než ty mraky, jistě bych viděl krásná panoramata.

  Panoramata nebyla, ale bylo srdečné vítání s tradičním destilátem místních plodů v rukách Honzy Zouhara. A nastává rozkoukávání. Tamhle to je určitě Lenka, tady Pavla a Jana ….. a pak oficiálnější vzájemné představování kdo jest kdo.

  Zažil jsem již hodně podobných koleček, ale zatím žádné nebylo tak „košaté“ informacemi a humorem. Probrali jsme školství, své osobní příběhy, příhody, názory a k mé velké radosti jsme vyřešili i ten můj zapomenutý PIN. Byl jsem opět šťastně mobilní.

  Ráno už svítilo slunce a rozhled byl věru nádherný.

  A je tu program. Menu bylo pestré:

  Lenka Urbanová – vývoj komunity a historie komunity na Metodickém portálu + náměty do budoucna –  Musím přiznat, že myšlenka učících se komunit je mi velmi blízká a pokoušíme se o ni již několik let v naší škole, takže do toho chutě jistě půjdeme.

  Petr Naske – pohled informatiků na státní maturity a informace o možných řešeních současné situace – Státní maturita, to je věc. Díky za každou novou informaci.

Pavlína Hublová – modul DIGIFOLIO – stručný návod pro autory a možnosti využití modulu. – Tyhle internetové libůstky mám rád. Škoda, že je neumím ovládat.

 

  Odpoledne procházíme beskydskými lesy. Opět se osvědčuje stará pravda, že myšlení je spojeno s chůzí. Hovoříme o dějepisu, fyzice, portálu rvp.cz a jeho budoucnosti …..“Sláva, našli jsme tu „kešku“ a prý je tu nedaleko ještě jedna!“ …. osnovy, školní vzdělávací plány atd. Po návratu si musím hned to nejdůležitější zapsat, protože moje zapomnětlivost je velmi pokročilá.

 

  Večer dostáváme programový desert:

  Jenda Zouhar – nabídka literatury k dalšímu vzdělávání pedagogů a povídání na téma osobnostního rozvoje. – Knihy miluji. Nad těmi vydržím hodně dlouho.

   Večer  s písněmi.

   Je ráno. Vláček se šourá pro změnu od Vsetína zpět. Probírám zápisky z minulého dne a mám radost. Minimálně z toho, že jsem našel další lidi s podobnými názory, kteří umí a chtějí. Venku svítí slunce.